1.3.12

Cauliflower soup · Sopa de coliflor

Today, after a long absence, I finally update the blog with a warm soup: cauliflower soup. I learnt the method at work, but instead of cauliflower we used Jerusalem artichokes. It's a pretty simple recipe, and it tastes really good.

The necessary ingredients for 2 or 3 servings are:
  • 1 cauliflower
  • Milk
  • 1 or 2 white onions
  • Fresh thyme
  • Salt
  • Pepper
  • Vegetable stock (optional)
  • 2 or 3 slices of bread (any kind)
  • Grated cheese (parmesan if possible)

Cut the cauliflower into equal sized florets (not too big, not too small) and chop the onion into medium chunks. In a deep pan, put the milk with some thyme sprigs, bring it to the boil, reduce the heat and let it infuse for about 15 minutes. Pass it, put the cauliflower and the onion in the pan, sauté them for a few minutes and cover with the thyme-flavoured milk. Bring it to the boil, reduce the heat and let it simmer until the cauliflower and onion are soft.

In the meantime, dice the slices of bread to make croutons. Drizzle with oil and put them in a preheated oven at 180ºC for about 5 minutes. When they are almost ready, take them out, sprinkle with some fresh thyme and some grated parmesan, mix well and put back in the oven for 1 or 2 minutes more, just enough to melt the cheese and cook the thyme.

Once the cauliflower and the onion are soft enough, liquidize with a hand blender until getting a foamy and light texture. Season with salt and pepper, and add some vegetable stock if it's too thick and you want to lighten it.

Serve in a bowl with croutons on top, and sprinkle with some deepfried or roasted thyme.

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Hoy, tras una larga ausencia, por fin actualizo el blog con una sopa calentita: sopa de coliflor. Aprendí este método en el trabajo, pero usamos alcachofas de Jerusalén en lugar de coliflor. Es una receta bastante simple, y sabe muy bien.

Los ingredientes necesarios para 2 o 3 porciones son:
  • 1 coliflor
  • Leche
  • 1 o 2 cebollas
  • Tomillo fresco
  • Sal
  • Pimienta
  • Caldo vegetal (opcional)
  • 2 o 3 rebanadas de pan (cualquier tipo)
  • Queso rallado (mejor si es parmesano)

Corta la coliflor en florets de igual tamaño (ni muy grandes ni muy pequeñas) y trocea la cebolla en trozos de tamaño medio. En una olla, pon la leche con unas cuantas ramas de tomillo y, cuando hierva, baja el fuego y déjala en infusión unos 15 minutos. Cuélala, pon la coliflor y la cebolla en una olla, saltéalas un par de minutos y cúbrelas con la leche con sabor a tomillo. Llévalo todo a ebullición, baja el fuego y déjalo cocinar a fuego lento hasta que la coliflor y la cebolla estén blandas.

Mientras tanto, corta las rebanadas de pan en cubos para hacer los crostones. Échales un chorrito de aceite y mételos en el horno precalentado a 180º unos 5 minutos. Cuando estén casi listos, sácalos, échales un poco de tomillo y queso rallado por encima y mételos en el horno de nuevo 1 o 2 minutos más, lo justo para que el queso se derrita y el tomillo se cocine.

Una vez que la coliflor y la cebolla estén blandas, licuar con una batidora hasta obtener una textura espumosa y ligera. Sazonar con sal y pimienta, y añadir un poco de caldo vegetal si está demasiado espesa y la queréis más líquida.

Servir en un bol con crostones por encima, y espolvorear con un poco de tomillo frito o tostado al horno.

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