9.7.11

Spanish omelette · Tortilla de patata

The Spanish omelette or Spanish tortilla, also called simply tortilla in English when there is no confusion with the Mexican maize tortilla, is a typically Spanish dish consisting of a thick egg omelette made with potatoes and fried in olive oil.

The necessary ingredients are (per person):
  • 2 eggs
  • 1 potato (or 2 if they're small)
  • 1/2 white onion
  • Salt
  • Olive oil

Put abundant olive oil in a frying pan and leave on the heat until hot. Peel and slice the potatoes and fry them until soft inside and a little bit crispy outside.  Put them in a tray with kitchen paper to get rid of the excess of oil. Slice the onion, fry it in the same oil until soft and, after, put it in kitchen paper too.

Put the eggs in a bowl, season with salt and pepper and beat them. Add the potatoes and the onion to the eggs, and mix a little.

Remove most of the oil of the pan, leaving just enough to cover the bottom, and put in a medium-low heat. Add the egg mix, and cook on both sides. During the first 20 or 30 seconds, you can stir with a spatula, to cook the egg quicker. Once it starts to set, stop stirring and let it cook for 1 or 2 minutes. When the bottom and the sides are not sticking to the pan, cover it with a plate and turn it carefully to cook the other side. Let it cook for another 1 or 2 minutes, and turn it again to check that it's completely cooked.

This dish goes very well with a salad, and you can eat it hot or cold, and even in a sandwich.

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La tortilla de patatas, tortilla española, es un plato a base de huevos y patatas. El nombre viene por su forma de tortilla. Se trata de una de las preparaciones más clásicas de la cocina española.

Los ingredientes necesarios son (por persona):
  • 2 huevos
  • 1 patata (o 2 si son pequeñas)
  • 1/2 cebolla
  • Sal
  • Aceite de oliva

Poner abundante aceite de oliva en una sartén y dejarlo en el fuego hasta que esté caliente. Pelar y cortar las patatas a rodajas y freírlas hasta que queden blandas por dentro y un poco crujientes por fuera. Ponerlas en una bandeja con papel de cocina para deshacerse del exceso de aceite. Cortar la cebolla en tiras, freírla en el mismo aceite hasta que esté blanda y, después, ponerla también en papel de cocina.

Poner los huevos en un bol, salpimentar y batirlos. Añadir las patatas y la cebolla a los huevos, y mezclar un poco. 

Quitar la mayoría del aceite de la sartén, dejando sólo el suficiente para cubrir el fondo, y ponerlo en un fuego medio-bajo. Añadir la mezcla del huevo, y cocinar por ambos lados. Durante los primeros 20 o 30 segundos se puede remover la mezcla con una espátula, para que el huevo se cocine más rápido. Una vez que empieza a cuajar, parar de remover y dejarlo durante 1 o 2 minutos. Cuando la parte de abajo y los lados no se peguen a la sartén, poner un plato encima y dar la vuelta con cuidad para que se cocine por el otro lado. Dejarlo 1 o 2 minutos más, y dar la vuelta de nuevo para comprobar que está hecha. 

Este plato pega muy bien con una ensalada, y se puede comer tanto frío como caliente, o incluso en bocadillo.

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